Pallati i Kulturës

pallatikul.jpg
Rruga e Dibrës , Tirana , Albania
2 Rruga e Dibrës Tirana Tirana County 1001 AL

Qendra e Tiranës është konceptuar si një hapësirë monumentale. Për të arritur këtë qëllim, pazari i vjetër i Tiranës, Bashkia e qytetit, Katedralja Ortodokse grumbulli i vjetër i dyqaneve, hoteleve, bareve dhe shtëpive tradicionale, u shkatërruan dhe u zëvendësuan nga ndërtesa të rëndësishme, të tilla si Pallati i Kulturës, Hotel Tirana, Muzeu Kombëtar, "Sheshi Skënderbej", dhe një grup ndërtesash banimi. Të vetmet objekte historike që u morën nën mbrojtje ishin Xhamia e Ethem Beut dhe Kulla e Sahatit Vjetër si dhe Kompleksi i Ministrive (Sheshi i ministrive). Pallati i Kulturës u ndërtua mbi ish-Pazarin e Vjetër të Tiranës dhe tulla e parë u vendos nga ish-presidenti sovjetik Nikita Hrushov në vitin 1959. Përfundoi në vitin 1963. Në brendësi të tij ndodhen disa nga institucionet më të rëndësishme të jetës social-kulturore të kryeqytetit siç janë: Teatri Kombëtar i Operës dhe Baletit dhe Biblioteka Kombëtare.